Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.
Пареното тесто е подходящо както за дребни печива, така и за тортени блатове.
Името на тестото идва от технологията на приготвяне. След изпичането тестото става пухкаво, а току-що изпечено е леко хрупкаво. Пареното тесто е подходящо както за дребни печива, така и за тортени блатове. То се състои основно от вода, мазнина, бакпулвер и яйца, брашно, евентуално Густин – фино нишесте.
1
Загрейте фурната предварително
Винаги загрявайте фурната предварително. Моля, спазвайте указанията за употреба на Вашата фурна за печене.
2
Тава за печене или форма за торти
Намажете добре тавата за печене, съответно формата за торти с мек маргарин/масло. С четка разнесете равномерно мазнината. Не използвайте олио! След това леко набрашнете съда за печене, като пресейте малко брашно в едната му половина. За да го разнесете равномерно и да не се наслои, удряйте леко в работния плот частта на тавата, която не е набрашнена, така брашното ще се разпредели равномерно и ще падне излишното количество. Друга възможност е да използвате хартия за печене.
3
Сварете водата и мазнината
В тенджера, препоръчително стоманена, поставете водата и мазнината да заври, свалете от огъня.
4
Добавете брашното
Наведнъж изсипете предварително смесени брашното с Густин - фино нишесте.
Разбъркайте енергично с дървена лъжица, за да не се получат буци до получаването гладкa топка тесто, след това го върнете на котлона и го "пърлете" или "парете" около 1 мин. при постоянно бъркане. Чрез варенето тестото се втвърдява. Тестото е варено достатъчно, ако на дъното на тенджерата се образува тънка бяла коричка. Варенето трябва да се извърши при много висока температура. Свалете от котлона, преместете топката тесто в купа, охладете малко.
5
Разбъркайте яйцата
Първо чукнете всяко яйце в отделен съд (чаша, купичка или др.), за да проверите, дали е годно. Разбъркайте яйцата едно по едно с миксер (с куки за тесто) на висока степен. Добавяйте следващото яйце едва когато тестото напълно е поело предишното.
Бъркайте последното яйце само толкова, че тестото да заблести и да се стича от лъжицата без да се разкъсва. Ако тестото е твърде меко, печивото няма да се стегне.
6
Добавете бакпулвер
Добавете бакпулвера във вече изстиналото тесто. Той не трябва да се смесва с топли съставки или тесто преди самото печене, защото преждевременно ще се активизира неговата набухвателна функция и тестото няма да се надигне. Продължете с обработката на мекото влажно тесто според указанията в рецептата.
7
Печене на паренето тесто
Пареното тесто се пече според указания в рецептата. За да проверите, дали печивото е готово, отворете внимателно фурната. При рязко отваряне във фурната ще нахлуе студен въздух и обемът на печивото ще спадне. Готовото печиво е като балон с порестта структура. Образуваният балон вече не съдържа влага.
Печивото от парено тесто, в което ще се поставя пълнеж(като напр. еклери), трябва да отрежете отвор веднага след изваждането от фурната и тогава оставете да изстине. Ако сте използвали шприц и в него има остатъци от тесто, може да ги шприцнете като малки топчици върху тава за печене и да ги изпечете заедно с останалите печива. Използвайте ги като добавка към пикантни и сладки супи или за украсяване на торти.
8
Съхранение
Печивото от парено тесто с пълнеж е вкусно в деня на приготвянето му. Печивата без пълнеж, като например ненапълнени еклери, могат да се замразят. Когато дойде момента за консумирането им, те се остават на стайна температура в опаковката за да се размразят и се запичат около 5 минути на дадената температура за печене.
Um die volle Funktionalität dieser Seite nutzen zu können, ist die Zustimmung von Cookies an dieser Stelle zwingend erforderlich. Falls Sie sich näher über unsere platzierten Cookies auf Ihren Geräten informieren möchten, dann besuchen Sie gerne auch unsere Cookies-Seite. Vielen Dank für Ihr Verständnis.
> Zur Cookies-Seite