“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Кексово тесто

Как да приготвим любимото тесто за кекс

Класическото кексовото тесто се състои от масло или маргарин, захар, яйца, брашно и бакпулвер. Съставките се смесват в този ред. Изпеченото кексово тесто е сочно и пухкаво и се използва за разнични печива. За по-богат вкус може да добавите различни продукти, напр. есенции, какао, Густин – фино царевично нишесте на Д-р Йоткер, парченца шоколад, стафиди и др.
1

Предварително загрейте фурната

Винаги загрявайте фурната предварително. Моля, спазвайте указанието за употреба на Вашата фурна.
2

Пригответе предварително формата за печене

Намажете добре формата за печене с мек маргарин или масло. Не използвайте олио, защото то ще се стече по стените на формата.
За по-лесно отделяне на сладкиша след изпичане, поръсете формата с брашно, хлебни трохи, смлени орехи или бадеми и чрез потупване и въртеливи движения ги разпределете равномерно. Намаслете правоъгълната форма и я застелете с хартия за печене, така печивото ще се извади по-лесно от формата.
3

Изрязване на хартия за печене по размерите на тавата

Поставете формата върху хартията, очертайте дъното и към него - всяка от страните. Изрежете ъглите и прегънете по линиите на дъното.
4

Маслото, съответно маргаринът

Преди да започнете с приготовлението на тестото извадете маслото, съответно маргарина от хладилника. Разбийте го добре на най-висока степен до получаването на кремообразна консистенция - нито течна, нито твърда.
5

Добавете захар

добавете към маслото. Бъркайте, докато се получи хомогенна смес. Препоръчително е да използвате по-фина захар, защото се разтваря по-лесно. При използването на мед също разбивайте постепенно.
6

Добавете есенциите и ароматите

Ако се нуждаете от няколко капки есенция, може да дозирате лесно с помощта на дозатора на класическите есенции на Dr.Oetker.
7

Добавете яйцата

Предварително чуквайте всяко яйце в чаша, за да проверите годността. Винаги добавяйте едно по едно яйцата, като бъркайте всяко на най-високата степен с миксера около 1/2 минута. Ако ги добавите наведнъж, няма да се разбият достатъчно добре.
Ако яйцата са студени, тестото може да се спласти и да изглежда твърдо. Това няма да попречи на сполучливото изпичане.
8

Смесете бакпулвера с брашното

Ако добавяте Густин - фино царевично нишесте или какао (без захар), смесете ги заедно с брашното и бакпулвера (Спазвайте указанията в рецептата за всеки отделен сладкиш. При някои видове сладкиши има изключения.)
9

Разбъркайте твърдите продукти най-накрая в тестото

Преди да добавите плодове от консерви, първо ги оставете да се отцедят добре като го поставите върху кухненска хартия, която ще попие течността от тях. Добавете и разбъркайте плодовете или други по-големи съставки, напр. стафиди, парченца шоколад най-накрая като използвате бъркалка или миксер на средна сепен. Ако бъркате твърде дълго, плодовете ще се смачкат и ще оцветят неприятно тестото. Череши или други тежки плодове няма да потънат на дъното, ако ги поръсите с малко брашно, преди да ги разбъркате в тестото.
10

Разстелете тестото равномерно в подготвената форма

За да разпределите тестото равномерно, използвайте лопатка за тесто или шпатулка. Тестото не трябва да заема повече от 2/3 от формата.
11

Печене на кексовото тесто

Кексовото тесто се пече веднага след приготвянето му по указания на рецептата. Поставете формата за печене върху скарата на фурната. След като изтече времето за печене, указано в рецептата, е препоръчително да направите проверка, дали кексът е изпечен. За тази цел с дървена клечица боднете тестото в най-високата му част. Ако клечицата е суха и няма тесто по нея, то сладкишът е изпечен.
След изпичането оставете формата на кухненската скара да изстине за около 10 мин., след което обърнете сладкишът върху кухненската скара и оставете да изстине напълно. При форми за печене на пай може да обърнете сладкиша веднага.
12

Съхранение

Добре охладеното печиво ще бъде по-трайно няколко дни, ако бъде увито в алумиево фолио за свежо съхранение. Печивото от кексовото тесто може да се замрази, след което да се остави да се размрази на стайна температура в опаковката.