“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Бульон за ястия

За богат и балансиран вкус на ястията

Добрият сос трябва да допълва и подчертава вкуса на ястието, но не и да го заличава. При приготвянето на някои ястия остават парченца или сос, които могат да се използват като основа за приготвянето на сос, но при други като напр. леко запържено или запечено месо, риба или заленчуци липсва сос от приготвянето. Затова при тези ястия използвайте дълбоко замразен, домашно приготвен бульон (напр. светъл пилешки бульон).
Домашно приготвеният бульон представлява концентрирана течност, която се получава при варенето, задушаването или пържене на месо, пиле, дивеч, риба или зеленчуци.
Светъл бульон се приготвя при продължително варене на кости, месо, рибешки дреболии (останали след отделянето на филето), риба и зеленчуци за супа с вода, подправки и билки.
Бульоните, приготвени от месо, кости или хрущяли, се желират след като се охладят, а зеленчуковите – не.
За тъмен бульон (сок от печеното) печените или задушените продукти (например полуобезкостени кокали, лук и зеленчуци за супа) се запържват и се разбъркват с малко вода, бульон или вино, оставят се да врят, докато сосът се изпарява и се допълва с по-малки количества течност. Колкото по-дълго се редуцира булонът концентрат/сосът, толкова по-концентриран и по-добър ще стане.