Flag

Великденски венец

5 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
40
Ароматен великденски козунак със сметана
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто със суха мая за печене
250 млсладкарска сметана
500 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
75 гзахар
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
3 гсол (щипка)
1 пак.Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
2 бр.яйца
1 бр.белтъка
За намазване
1 бр.жълтъци
1 с.л.прясно мляко
Допълнително
5 бр.яйца (сварени и боядисани )
Picture - ванилена захар Dr.Oetker
Picture - Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
1

Предварителна подготовка

Затоплете сметаната в малък съд.

2

Тесто със суха мая за печене

В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и топлата сметана и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

3

Междувременно оформете 5 „яйца“ от намачкана домакинска хартия и ги увийте в алуминиево фолио.

4

Върху леко набрашнена повърхност омесете отново вече втасалото тестото. Разделете на 4 еднакви топки.

5

С 3 от тях оформете рула с дължина около 50 см. Върху тава, застлана с хартия за печене, поставете трите рула, като завиете надолу и притиснете краищата им. Сплетете тройна плитка и завийте краищата на козунака. Завийте на венец.


Oстаналото тесто разделете на 10 топки и оформете 10 фитила с дължина 15 см. Съответно увийте един с друг фитилите, така че да се получат 5 двойки, завити на гнездо. Поставете „гнездата“ на равни растояния върху козуначения венец и поставете в тях по едно от предварително оформените „яйца“. Оставете отново да втаса на топло място, докато увеличи обема си.

6

Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на козунака.

7

Печете в средата на предварително загрята фурна около 30 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

8

След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара, отстранете фолиото от яйцата и оставете козунака да се охлади.