“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Козунак с ядки, анасон и канела

Аромати за Великденски пухкав козунак

20 парчета /парченца

изисква малко опит 60 Минути

Съставки

Съставки

за рецептата Козунак с ядки, анасон и канела

Тесто със суха мая за печене:

200 мл прясно мляко
200 г масло
750 г пшеничено брашно
2 пак. суха мая Dr.Oetker
100 г захар
½ ампула есенция ванилия Dr.Oetker
1 ч.л. смлян анасон
3 г сол
1 бр. яйце

Пълнеж:

350 г ядки (орехи, бадеми или лешници)
50 г захар
1 пак. захар с канела Dr.Oetker
½ ампула есенция ванилия Dr.Oetker
½ ампула есенция ром Dr.Oetker
5 г сол
2 бр. яйца

За намазване:

80 г конфитюр кайсия

За поръсване:

20 г пудра захар

Приготвяне

Приготвяне

1

Предварителна подготовка

Затоплете млякото и разтопете маслото в него.

2

Тесто със суха мая:

Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото за кратко. Oформете тестото на руло с дължина около 40 х 25 см.

Смесете ядките със захарта, есенциите, канелата и яйцата.

3

Разточете тестото на правоъгълна кора с размери 40 х 30 см. Разстелете равномерно пълнежа от ядки. Завийте тестото на руло откъм дългата страна. Разрежете тестото откъм дългата страна на две (както е показано на фигурата) и оплетете двете козуначени теста едно в друго.

Преместете козунакa във предварително намазнената форма за печене и оставете отново да втаса.

Печете в долната част на предварително загрята фурна около 55 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

4

За намазване

Сложете конфитюрът на котлона докато заври.

5

След изпичане отделете краищата на козунака от стените на формата и го поставете върху метална скара, застлана с хартия за печене и веднага намажете с горещия конфитюр. Оставете козунакът да изтине.

6

За поръсване

Преди сервиране поръсете с пудра захар.