“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Класически  великденски козунак със стафиди и локум

Рецепта от блог Lussi`s World of Artcraft

2 порции /дози

изисква малко опит 50 Минути

Съставки

Съставки

за рецептата Класически  великденски козунак със стафиди и локум

Тесто със суха мая за печене:

1200 г брашно
200 мл прясно мляко
120 г кисело мляко
200 г захар
4 бр. яйца
2 бр. жълтъци
1 ампула есенция ром Dr.Oetker
1 ампула есенция ванилия Dr.Oetker
3 с.л. течен подсладител
5 г сол (щипка)
2 пак. суха мая Dr.Oetker
2 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
1 пак. захар с лимон Dr.Oetker
2 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
200 г мазнина (микс от масло и мас)

Допълнително:

100 г сушени плодове микс (червени боровинки, светли и тъмни стафиди)
1 ампула есенция ром Dr.Oetker
20 - 40 г захар
140 г локум
50 г филирани бадеми
1 бр. яйце

Приготвяне

Приготвяне

1

Разбиваме леко яйцата със захарта. Пресяваме брашното през това време.

2

В купата на миксера слагаме половината брашно и правим кладенче. Прибавяме маята и яйцата, а след това киселото мляко и започваме да бъркаме. Постепенно прибавяме от останалото брашно и ароматите, като оставяме мазнината на най-накрая. Когато тестото започне да става твърдо и да се отлепва добре от стените на купата, прибавяме само около 50 г от мазнината на тънка струйка, така че да се интегрира в тестото добре, правейки го по-пластично, но не и мазно. Изсипваме го на плода и започваме да го усукваме като фитил, внедрявайки мазнина в него.

3

Прехвърляме в леко намаслена тава, завиваме с кърпа или прозрачно фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса да удвои обема си. Изваждаме на два-три пъти и ремесваме, като оставяме тестото да се точи и азтягаме и усукваме като карамел за бонбони. Когато поеме цялата мазнина, го разделяме на две части оформяме козунаците.

4

От всяка част отделяме три равни части, които оформяме на фитили. Всеки фитил притискаме леко, за да станат по-широки ленти и разпределяме парченца локум, ядки или сушени плодове, Ако ползваме сушени плодове, ги накисваме 10 минути преди това в чаша с гореща вода и ампула ромова есенция. Така ще се ароматизират и ще станат сочни.

5

След като ги запълним, завиваме отново на фитили и ги усукваме около себе си, а после и сплитайки ги един в друг. Тъй като тестото тук е по-меко и мазно, ползваме малко брашно на плота, а сплитането започнете от средата на козунака, а не от върха както е обикновено.

6

След като козунакът е сплетен, го оставаме да втаса на топло - най -добре бавно и продължително. Едва след това печем на 180 градуса без или 160 с вентилатор, за около 40 минути. Ако започне да покафенява - покриваме с фолио.

7

Преди изваждането му, намазваме с разбитото яйце и поръсваме обилно с останалите ни ядки, сушени плодове и захар. Запичаме още две-три минути.

8

За още идеи може да посетите блог Lussi`s World of Artcraft