за рецептата Ябълков гратин с ванилена заливка
500 г | ябълки |
около 10 мл | сок (лимонов) |
50 г | масло |
50 г | захар |
100 г | хрупкаво мюсли Виталис с мед Dr.Oetker |
2 бр. | белтъка |
1 пак. | оригинален пудинг ванилия Dr.Oetker |
500 мл | прясно мляко |
40 г | захар |
2 бр. | жълтъци |
Обелете измитите ябълки и ги нарежете на тънки филийки. Напръскайте ги с лимоновия сок и ги подредете в предварително намазана с масло форма за печене с вместимост 1 л.
Разтопете маслото и захарта в тенджера, оставете да поври за кратко и добавете мюслито Vitalis. Половината от получената смес разпределете върху ябълките и печете около 20 мин. в долната част на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 180°C или на при горещ въздух на 160°C.
През това време разбийте белтъците на твърд сняг и жълтиците на крем. Пригответе пудинга с млякото и захарта според указанието на опаковката, добавете белтъците и жълтъците и объркайте добре на ръка. Извадете от фурната изпечените за 20 минути ябълки, излейте крема върху тях и сложете най-отгоре останалото количество мюсли. Допечете гратина за около 30 минути.