Flag

Гръцки козунак

about 20 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Богатството на ароматите. От бурбонска ванилия през лимон до анасон
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто със суха мая за печене
200 млпрясно мляко
200 гкраве масло
750 гпшенично брашно
2 пак.суха мая Dr.Oetker
100 гзахар
2 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 пак.Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
1 ч.л.смлян анасон
3 гсол
1 бр.яйца
1 бр.белтъка
Украса
1 бр.жълтъци
1 с.л.прясно мляко
about 2 с.л.сусам
3 бр.яйца твърдо сварени
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1

Приготвяне

Picture - rezept-grucki-kozunak-fig.1.jpg

Затоплете млякото и разтопете маслото в него. Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.


Picture - rezept-grucki-kozunak-fig.2.jpg

Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото за кратко. От ¾ от тестото оформете три рула с дължина около 40 см. Върху застлана с хартия за печене тава съберете краищата им и ги завийте като ги притиснете леко. След това сплетете козунака на тройна плитка и накрая завийте краищата им. От останалото тесто оформете руло с дължина 80 см и я увийте както е показано на фиг. 1. Поставете увитата лента върху плитката.


Увийте боядисаните яйца в алуминиево фолио и ги поставете в оформеното гнездо върху козунака (Фиг. 2).


Оставете на топло място, докато тестото отново втаса.Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на втасалия козунак. Поръсете го със сусамово семе.


Печете около 35 мин в средата на предварително загрята фурна на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух.


След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.Свалете фолиото от яйцата и ги върнете в гнездата на козунака.