Flag

Фокача с домати и лук

12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
20
Универсална фокача за всеки повод
Състав
Приготвяне
Съвет за рецептата
Използвайте свеж или сушен микс от италиански подправки - босилек, риган, майорана, мащерка, розмарин и др.
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто
350 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
1 ч.л.сол
0,5 с.л.мед
1 с.л.зехтин
200 млвода
Плънка
1 бр.лук кромид
1 бр.чесън
2 с.л.зехтин
3 гсол морска
3 гчерен пипер прясно смлян
500 гдомати
20 гмаслини
10 гподправки (италиански подправки свежи или сушени)
1

Тесто

Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Добавете останалите продукти и водата. Разбийте с миксер и куки за тесто за кратко на ниска, след това за 5 мин на висока степен до получаването на гладко тесто. Оставете го покрито с кърпа да втаса на топло.

2

Плънка

Обелете, разполовете и нарежете на тънки полумесеци лука. Обелете и пресовайте чесъна. Запържете леко чесъна и лука и подправете с подправките, сол и черен пипер.


Върху набрашнена повърхност размесете втасалото тестото и разточете на правоъгълна кора с размер 25х30 см. Разстелете върху покрита с хартия за печене тава и оставете да втаса за 10 мин.


Измийте и нарежете на филийки доматите. Покрийте тестото със запържения лук, доматите и поръсете с маслините. Подправете със сол, черен пипер и подправки.

3

Печете 15 мин в средата на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 200°C или на горещ въздух на 180°C. Сервирайте фокачата топла.

Съвет за рецептата

  • Използвайте свеж или сушен микс от италиански подправки - босилек, риган, майорана, мащерка, розмарин и др.